INTERVIEW

Wat er nooit echt eentje is geworden…

 

Op een regenachtige middag reed ik naar Westzaan voor een bezoek aan Lagerweij Hengelsport. Ik had afgesproken voor het maken van een interview, maar laat ik het meteen maar verklappen, diegenen die Ron en Judith een beetje kennen weten wel dat daar niks van terecht kwam. Bij binnenkomst in de winkel waren Ron en Judith een paar klanten aan het helpen. Ik was er wel eens eerder geweest, maar indertijd hadden zij een klein winkeltje binnenshuis. De huidige winkel, gelegen naast het woonhuis, zag ik voor het eerst, en ik stond toch even perplex hoe vol de winkel was.

 

 

 

 

Lagerweij hengelsport is gevestigd in Westzaan, gelegen aan het Noordzeekanaal. Westzaan maakt deel uit van de gemeente Zaanstad, in de provincie Noord-Holland.

 

Nadat de klanten waren geholpen, vroeg ik Judith of zij alle produkten en prijzen uit haar hoofd wist. “De meeste artikelen weet ik wel, en de prijzen staan erbij”, glimlachte ze me toe. Het was tijd voor een kop koffie in de ruimte achter de winkel, Judith ging even later zich bezighouden met de werkzaamheden in huis. Ron begon vol enthousiasme, en soms met een vleugje humor, te vertellen over de winkel. Een korte rondleiding door de winkel volgde, en met trots liet Ron het kunstaas zien waarmee hij een snoek van 122 cm uit het water wist te halen. Na het zien (en uitleg) van vele honderden soorten kunstaas, hengels en molens was het tijd voor het tweede bakje leut.

Ik keek nu eens een tijdje goed rond in de kale ruimte achter de winkel. Ron merkte het op en direct vertelde hij dat deze ruimte leeg was gemaakt voor uitbreiding van de winkel. Ik opperde hem om meteen te gaan verbouwen, maar Ron peinsde daar niet over. Op de vraag wanneer dan wel, hield Ron de boot af met een simpele opmerking “dat hoor je nog wel, en ik kan wel wat hulp gebruiken!”. Ron heeft  de plannen al wel uitgewerkt in zijn hoofd, en vertelde mij hoe het één en ander straks zal gaan worden. Een paar ideeën van mijn kant werden resoluut van de hand gewezen want nogmaals, de plannen moeten alleen nog worden uitgevoerd. Echter het idee over de zacht roze vloertegels, daar moet ik nog wel aan wennen, en ik denk Ron Lagerweij ook!

Het werd tijd voor een frisje, dat gele goedje dat wanneer je het in een glas schenkt er zo’n witte schuimkraag op verschijnt. Ik accepteerde dit gulle gebaar, en een inmiddels aangeschoven gast kreeg er ook eentje. Want gastvrijheid staat hoog in het vaandel bij dit hard werkende winkeliersechtpaar, dat is een gegeven waar niemand omheen kan. Ik nam nog wat foto’s van binnen en buiten de winkel, en na een verblijf van meer dan twee uur, waarbij de halve dierenpopulatie van Nederland voorbij kwam – koetjes & kalfjes en natuurlijk vissen - besloot ik afscheid te nemen. Op de terugweg bedacht ik dat je als interviewer een ‘makkie’ hebt bij Ron en Judith. Vragen hoeft niet, ze zijn vriendelijk, open en eerlijk, ze vertellen zelf wel in hun spontaniteit wat je wil horen. Je voelt als het ware dat deze twee altijd klaar staan voor je. Eigenschappen die je als klant in de Hengelsportwinkel van Lagerweij meteen herkent en waardeert. Wanneer de uitbreiding van de winkel is gerealiseerd, zal ik zeker nog eens langsgaan, maar absoluut niet voor een interview. Ik ben toch niet gek!!